Indoor gardening: Kratky Methode

Auteur foto
Lieve mensen, een kort, aards blog deze keer. 😊 Mijn partner en ik zijn een beetje aan het onderzoeken geweest hoe we qua voedsel wat meer zelfvoorzienend kunnen leven. Sindsdien zijn we wat kleinschalige activiteiten gestart, zoals moestuinieren volgens de principes van permacultuur in onze tuin, en “indoor gardening” binnenshuis.

In mijn onderzoek rond “indoor gardening” ben ik gestuit op een revolutionaire methode, die ik graag onder de aandacht wil brengen. Ik heb het zelf nooit eerder op social media voorbij zien komen, terwijl het in mijn ogen van grote waarde is, vooral omdat het zo eenvoudig en goedkoop is. Zeker in deze onzekere tijd, waarin krachten er op uit zijn om de voedselvoorziening te destabiliseren, is jezelf in staat stellen om op een goedkope manier je eigen voedsel te regelen, van onschatbare waarde. De vraag is dus: wil je voor weinig geld en weinig moeite veel eigen groente kweken, ook als je geen tuin hebt? Zo ja, lees dan verder. 😊

De methode wordt de Kratky Methode genoemd. Deze methode is ontwikkeld in 2009 door een professor Kratky in Hawaii. Het is een specifieke vorm van hydrocultuur of hydroponie, het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd. De Kratky-methode is een passieve hydrocultuurtechniek voor het kweken van planten boven een reservoir met voedselrijk water. Omdat het een niet-circulerende techniek is, is er geen extra toevoer van water of voedingsstoffen nodig na de initiële toepassing en zijn er geen pompen of water- en zuurstofcirculatiesystemen nodig. Het is slechts een kwestie van aan de start éénmalig water en voeding toevoegen, zaadje plaatsen, en daarna is het wachten op de oogsttijd (gem. 45 dagen later), zonder tussentijdse handelingen. Hang er een paar full spectrum led lichtbalken boven voor de fotosynthese, en klaar. Gemakkelijker kan niet. Heel veel mensen die groente kweken, zijn razend enthousiast over de methode. Zowel hobbyisten als professionele tuinders. Het wordt ook gebruikt in de tuinbouw.

Wanneer je voldoende kweekplekken schept en een roulatiesysteem gebruikt waarin je handig timet, kun je jezelf 365 dagen per jaar van bladgroenten voorzien, dus ook in de winter. Met bijvoorbeeld 45 kweekplekken en 3 oogstrondes, heb je elke 15 dagen een oogst van 15 bladgroenten, zoals sla, spinazie en koolsoorten. Heb je een muur van twee meter vrij in je huis, en een paar honderd euro voor de initiële investering, dan beschik je al over de middelen die nodig zijn om dit op te zetten. De kosten erna zijn nihil. Water, zaden en de voeding kosten weinig, de led lichtbalken kosten je een euro per dag aan elektriciteit, en de zaadhouders kosten 10 cent per keer. Met het eenmalig inslaan van een voorraad van lang houdbare plantenvoeding, zaden en zaadhouders kun je jezelf letterlijk jaren van groen voedsel voorzien.

Wat heb je nodig aan infrastructuur? Stellingrekken, plastic opbergdozen (te gebruiken als waterbakken), lampen, netpotten, zaadhouders, kleikorrels, groentezaden en voeding. Verder zijn een ph meter en een ec meter handig om de zuurte en de zuiverheid van het water af en toe te meten. Ik voeg een paar youtube videolinks bij, beelden zeggen duizend keer meer dan woorden. Ik hoop dat je er profijt van mag gaan hebben. Ik kan helaas nog geen eigen resultaten tonen, omdat we er zelf pas net mee bezig zijn gegaan, maar ik wilde niet wachten met het delen van deze waardevolle informatie, deels uit enthousiasme en deels vanwege deze tijd waarin leefgeld en voedselvoorziening onder druk staan. Doe er je voordeel mee!

https://www.youtube.com/watch?v=KWUirDxgavc
https://www.youtube.com/watch?v=tY7-Bg5DERY
https://www.youtube.com/watch?v=Ws9hDTwYXno

Overigens zie ik deze oplossing niet als een structurele methode om straks in de Nieuwe Aarde te gaan toepassen. Dan denk ik veel meer aan de wijze waarop Anastasia bewust samenwerkte met de natuur en de natuurwezens. Maar in deze transitieperiode is het voor velen geen tijd om al te puristisch en principieel te zijn, en is het goed om pragmatisch te zijn in zelfvoorzienendheid, met de middelen die voorhanden zijn.

Maxim

© Maxim Lazet. Dit artikel mag alleen in z’n geheel en ongewijzigd worden gekopieerd en verspreid met inbegrip van alle copyright-vermeldingen.

Maximlazet.nl
Scroll naar boven